Warm in de winter

Van Annemiek kreeg ik de vraag:
Hoe kleed ik me warm en toch stijlvol?

Een logische vraag; voor je het weet loop je rond als een soort Michelin-mannetje. Warm… maar niet echt stijlvol.
Terwijl het echt niet moeilijk is om er warm bij te lopen en toch iets van je silhouet te behouden.
De sleutel is het toevoegen van laagjes (zonder een enorm silhouet te creëren) en het gebruiken van warme materialen.

Ken je materialen:
Er zijn verschillende soorten wol, ook wol die niet kriebelt. (merino wol, bijvoorbeeld)
Kasjmier is heerlijk om te dragen in huis, een kasjmier trui of vest is echt een must-have (ik scoorde mijn favoriete kasjmier vest bij de kringloopwinkel). Draag wel een riem om je vest, zo blijft ‘ie goed op z’n plek en zie je nog wat van je taille.
Mohair is ook een fantastische warm-houder, ik leef in mijn zwarte oversized mohair vest (voor een paar euro gekocht bij een vintage sale in Groningen) waarin ik mezelf wikkel en vervolgens op z’n plek houd met een riem.
Verder zijn thermosokken natuurlijk erg fijn, of zelfs een dun thermo-shirt in plaats van een longsleeve. (Longsleeve shirts zijn trouwens fantastisch in de winter, je kan gewoon je minder winterse jurk met korte mouwen blijven dragen).
Als je panty’s koopt, koop dan 60 of 90 dernier en altijd een paar maten te groot! Zo krijg je geen ladders en ze zijn veel warmer.

Laagjes toevoegen:
Draag een lang gilet van nepbont over een korte dikke jas. Door de lengte van het gilet creeer je een slanker silhouet. Een lange wollen jas creëert hetzelfde effect en gaat jaren mee. Een klassieker!
Voor binnen: een blouse met lange mouwen, daar overheen een dik vest met smalle riem.
Let op de verhoudingen. Ook om een dikke winterjas, of een dik vest kan een riem. Draag je een dikke jas zonder riem of tailleband, zorg dan dat je een slim fit of skinny jeans/broek eronder draagt. Zo vermijd je het Michelin-effect. (Daarbij, een dikke jas hoeft niet perse warm te zijn.)
Laarzen zijn ook een goede manier om warm te blijven, hoe hoger hoe beter. Een inlegzooltje isoleert en houdt dus de warmte vast.
Een goede manier om warm te blijven is ervoor te zorgen dat je handen, voeten en nek/hals warm zijn. Dus zorg vooral voor een flinke col, mooie leren handschoenen en hoge laarzen. (Ik zet op bijna elke winterjas een grote (nep)bontkraag, heerlijk tegen de koude wind.)
Wikkel een enorme sjaal om je nek, of nog beter: een brede sjaal die je ook om je schouders kan slaan of half over je hoofd kan dragen. De kunst is om de kieren, waar de wind en de kou doorheen komen, dicht te maken.
En dan zijn er nog hoedjes, mofjes, capes en ga zo maar door.

Verder: ken je garderobe! Loop je in de zomer altijd te zweten in dat ene colbertje? Perfect dus voor in de winter onder je winterjas.

En als het echt te koud wordt? Dan gooi je gewoon alle stijlregels overboord en kies je: of binnenblijven, of… een michelin-mannetje…


Grote col van nepbont. Lang gilet van nepbont over een leren jas.

Warme dikke trui met daarover een korte bontjas.

bontlaarsjes met jeans en bontjas

Leren legging onder een jurkje met bontkraag en mofje.

Posted by on december 2nd, 2014

Leave a Reply